Arqsuivik Childcare Centre

Puvirnituq,
Nunavik,  2014

Since 2003, Mousse Architecture de Paysage has collaborated with the Kativik Regional Administration of Nunavik (Great Northern Quebec) to design, build, inspect and maintain in a good state all the playgrounds in the territory’s childcare centres. These 18 playgrounds located in 14 villages were all directly designed with the centre’s community. Mousse traveled to the villages to meet the people, analyze the site and design the projects. 

These playgrounds, representative of the Inuit population, integrated elements of their culture and environment as well as modern playground elements. This was done with the goal of having playgrounds serving the territory’s childcare centres, safe and fun playgrounds that children and educators can enjoy together. 

To know more about the projet

For the Arqsuivik Childcare Centre in Pivirnituq, we used a container as a storage and shelter in the yard, a nod to cargo boat transport to the region’s villages. Geese and swans were installed on the fences as a reference to their important presence in the region and to enliven the design. The playhouse recalls the village’s dwellings and was custom made for the project. Its colours are harmonized with the building and bring an interesting play element to the yard.

Credits
Design : Mousse Architecture de Paysage (Charlotte Gaudette)
Construction : Patrick Cima
Drawings : Isabelle Robida
Pictures : Mousse Architecture de paysage

Arqsuivik Childcare Centre

Since 2003, Mousse Architecture de Paysage has collaborated with the Kativik Regional Administration of Nunavik (Great Northern Quebec) to design, build, inspect and maintain in a good state all the playgrounds in the territory’s childcare centres. These 18 playgrounds located in 14 villages were all directly designed with the centre’s community. Mousse traveled to the villages to meet the people, analyze the site and design the projects. 

These playgrounds, representative of the Inuit population, integrated elements of their culture and environment as well as modern playground elements. This was done with the goal of having playgrounds serving the territory’s childcare centres, safe and fun playgrounds that children and educators can enjoy together. 

To know more about the projet

For the Arqsuivik Childcare Centre in Pivirnituq, we used a container as a storage and shelter in the yard, a nod to cargo boat transport to the region’s villages. Geese and swans were installed on the fences as a reference to their important presence in the region and to enliven the design. The playhouse recalls the village’s dwellings and was custom made for the project. Its colours are harmonized with the building and bring an interesting play element to the yard.

Puvirnituq, Nunavik,  2014

Credits
Design : Mousse Architecture de Paysage (Charlotte Gaudette)
Construction : Patrick Cima
Drawings : Isabelle Robida
Pictures : Mousse Architecture de paysage

Arqsuivik Childcare Centre

Puvirnituq,
Nunavik,  2014

Since 2003, Mousse Architecture de Paysage has collaborated with the Kativik Regional Administration of Nunavik (Great Northern Quebec) to design, build, inspect and maintain in a good state all the playgrounds in the territory’s childcare centres. These 18 playgrounds located in 14 villages were all directly designed with the centre’s community. Mousse traveled to the villages to meet the people, analyze the site and design the projects. 

These playgrounds, representative of the Inuit population, integrated elements of their culture and environment as well as modern playground elements. This was done with the goal of having playgrounds serving the territory’s childcare centres, safe and fun playgrounds that children and educators can enjoy together. 

To know more about the projet

For the Arqsuivik Childcare Centre in Pivirnituq, we used a container as a storage and shelter in the yard, a nod to cargo boat transport to the region’s villages. Geese and swans were installed on the fences as a reference to their important presence in the region and to enliven the design. The playhouse recalls the village’s dwellings and was custom made for the project. Its colours are harmonized with the building and bring an interesting play element to the yard.

Credits
Design : Mousse Architecture de Paysage (Charlotte Gaudette)
Construction : Patrick Cima
Drawings : Isabelle Robida
Pictures : Mousse Architecture de paysage